Raznolikost in koristi Nanbuda


Samoobrambne in borilne tehnike

(Športna / rekreativna komponenta)

učinki treningovZaradi ergonomske zasnove Nanbudo tehnik se telo vadbenika, ne glede na starost ali športno pripravljenost, razvija in krepi na neškodljiv način za sklepe, ligamente, hrbtenična vretenca in celotno telo, kar je velikokrat kritika oz rezultat dolgoletne redne vadbe drugih borilnih veščin in športov. Nanbudo tehnike so zasnovane da upoštevajo in izrabljajo motoriko, ergonomijo in gibalno skladnost telesa. Zaradi tega lahko Nanbudo vadi vsakdo, intenzivnost vadbe pa lahko  prilagodi svojim željam, potrebam in telesnim zmožnostim. Nanbuda omogoča vadbeniku najcelovitejšo samoobrambno vadbo ter hkrati nadgradnjo pozitivnih umskih / karakternih značilnosti (bojevnika), kot so odločnost, pogum, disciplina, umirjenost, prepričanje in pozitiven pristop; brez neželjenih poškodb (mišic, ligamentov, ipd) in podplutb, ki so posledica prejetih udarcev na treningih. Bo / Bokken Nanbudo je vadba samoobrambnih in borilnih tehnik s tradicionalnim budo orožjem, dolgo palico (jap. bo) in lesenim mečem (jap. bokken), s katero se lahko spozna Nanbudo vadbenik.


Sprostitvene in dihalne Ki vaje

(Energijska / terapevtska komponenta)

Pri usihanju ali zastoju pretoka Ki energije po meridianu (energetskem kanalu) določenega notranjega organa (želodec, debelo in tanko črevo, splovila, srce, nos, pljuča, ledvice,..) se pojavijo problemi, ki nas na to opozarjajo: glavoboli, nezbranost, nespečnost, oteženo dihanje, bolečine v predelih telesa ter drugo. Obsežen segment terapevtskih dihalnih tehnik in vaj omogoča, da se s pravilno izvedbo stimulativnih tehnik omogočamo prost pretok Ki energije po meridianih, kar je pogoj za zagotavljanje optimalnega oz. boljšega delovanja notranjih organov.


Tehnike meditacije in vizualizacije

(Umska / karakterna komponenta)

Ponavljanje specifičnih tehnik aktivne meditacije in vizualizacije nam omogoča, da obudimo “speče” umske in karakterne lastnosti oz. dvignemo zavest na višji nivo. Z redno vadbo in ponavljanjem tehnik in vaj spoznavamo in nadgrajujemo te lastnosti, kar nam koristi pri kvalitetnejšem in učinkovitejšem treningu oz. izvajaju budoho in kidoho tehnik (borilnih in dihalnih tehnik) ter v prilagajanju in pozitivnem soočanju z aktivnostmi in stresi vsakdanjega življenja.

“Nanbudo abolishes in essence all forms of extrovert strength. However, it permits the acquisition of inner strength which is confirmed by a positive attitude in our daily lives. Nature speaks to us: let us address her, and especially imitate her.” Yoshinao Nanbu, ustanovitelj Nanbuda.