Nanbudo za otroke

Otroci s pomočjo raznolikih dinamičnih vaj in iger med drugim izboljšujejo moč, hitrost, ravnotežje, koordinacijo rok in nog, splošno telesno agilnost in prostorsko orientacijo. Spoznavajo pravila obnašanja v doju, način komunikacije s trenerjem in z ostalimi otroci. Usmerja se jih v pozitivno razmišljanje, samodisciplino, neagresivnost, empatijo ter vztrajnost. Kot posamezniki in del ekipe spoznavajo učinek vloženega truda in zbranosti na uspešnost izvedene vaje, občutek zadovoljstva ob uspešni izvedbi in željo in zavedanjem, da so z redno vadbo in disciplino še boljši, hitrejši, močnejši,…

Z rednimi treningi se otrok nauči pravilnega, nebolečega načina padcev, najrazličnejših samoobrambnih in borilnih tehnik ter pridobiva druge znanj in informacij (imena tehnik, ki jih izvaja, japonska poimenovanja delov telesa, ipd.). Z redno vadbo izboljša znanje in pridobiva šolske pasove, ki pozitivno vplivajo na motivacijo, vztrajnost ter razumevanje po potrebnem vložku truda za dosego željenega cilja. Pri vadbi in komunikaciji s trenerji in ostalimi otroci izboljšuje verbalno in neverbalno komunikacijo, socializacijo, empatijo ter gradi športna poznanstva in prijateljstva.

Raznolik Nanbudo trening otroku, v času njegovega odraščanja, ponuja edinstveno in celovito športno razvojno aktivnost. S pomočjo izboljšanja moči, koordinacije, motorike in kontrole telesa, dviga samozavesti, vzpodb in pohval s strani trenerjev, ipd., otrok razvija najpomembnejše – pozitivno samopodobo in vstrajnega duha.

Nanbudo za odrasle

5 stopenj zavesti (budo)

post2 Shoshin (初 心) – Začetniški um / zavest

Shoshin predstavlja zavest oz. duh začetnika. Vadbenik se vedno popolnoma zaveda dogajanja na treningu, je vedno pozoren in pripravljen, ko prvič vidi in spoznava budo tehniko oz njeno izvajanje. Shoshin zavest je bistvenega pomena za kontinuirano učenje. “Ne pričakuj, da te bom naučil. Moraš si »ukrasti« tehniko in znanje”. Vadbenik mora biti aktiven na vsakem treningu, spremljati tehnike s Shoshin zavestjo, da si prisvoji prikazano (budo) znanje / tehnike.

post2Zanshin (残 心) – (Dolgo)trajen um / zavest

Zanshin je stanje dolgotrajne zavesti oz. duha. To se pogosto opisuje kot stanje kontinuirane pozornosti in sledenja z umom. Pravi zanshin je stanje pozornosti in koncentracije pred, med in po izvedbi tehnike, kjer se ohrani mentalna povezava z napadalcem. Zanshin je stanje uma, ki nam omogoča, da ostanemo duhovno povezani, ne samo z enim napadalcem, temveč z več napadalci in celo celotnim kontekstom prostora, časa in samega dogodka.

post2Mushin (无心) – Brez uma / zavesti

“Brez uma, um brez ega. Um kot zrcalo, ki odseva in ne sodi / obsoja”. Prvotni naziv je bil ” mushin no shin ” kar pomeni “um brez uma”. To je stanje uma brez strahu, jeze ali tesnobe. Mushin včasih opišemo z besedno zvezo “Mizu ne Kokoro”, kar pomeni “um kot voda”. Stavek je metafora, ki opisuje ribnik, ki na mirni gladini jasno odraža vso svojo okolico, katerih podobe pa se zakrijejo, ko v vodo pade majhen kamenček.

post2Fudoshin (不 动心) – Nepremičen um / zavest

Neomajen duh in nepremičen um je stanje fudoshin zavesti. Pogum in stabilnost prikazana tako psihično kot fizično. Namesto rigidnosti in neprilagodljivosti, fudoshin opisuje stanje zavesti budoke, ki ga ni mogoče zlahka vzburiti z notranjimi mislimi ali zunanjimi silami. Sposoben je sprejemati močne napade in istočasno ohraniti mirnost in ravnotežje. Takšna zavest sprejema na rahel in miren način ter kot zrcalo odbije agresijo nazaj k viru (napadalcu).

post2Senshin (先 心) – Prečiščen duh; razsvetljeni odnos

Senshin je duh, ki presega prva štiri stanja uma oz. zavesti. To je duh, ki ščiti in usklajuje vesolje. Senshin je duh sočutja, ki sprejema in služi vsemu človeštvu in katerega funkcija je sprava razdorov v svetu. Senshin dojema vso življenje in vse živo sveto.

E-vpisnica

  IME IN PRIIMEK STARŠA*

  MOBILNA ŠT.*

  E-POŠTA*

  IME IN PRIIMEK OTROKA*

  STAROST OTROKA(LETO ROJSTVA)*

  Z uporabo kontaktnega obrazca se strinjam, da spletna stran hrani in ureja moje poslane podatke za medsebojno komunikacijo. Podatkov ne posredujemo tretjim osebam.
  Potrjujem Politiko zasebnosti

  vpiši rezultat

  7+2=

  Se vidimo v doju..