5 stopenj zavesti v (Nan)budu

Obstaja 5 temeljnih stopenj zavesti v budu (pot borilnih veščin):

Shoshin: (初 心) Začetniški um
Zanshin: (残 心) (Dolgo)trajen um
Mushin: (无心) Brez uma
Fudoshin: (不 动心) Nepremičen um
Senshin: (先 心) Prečiščen duh; razsvetljen odnos

Te starodavne koncepte se dandanes velikokrat ne upošteva pri treningih borilnih veščin. Budoka (vadbenik borilne veščine), ki si “vzame” čas, da resnično razume, sledi in tudi ponotranji nauke teh petih stopenj zavesti uma, se lažje razvije v močne(jše)ga, samozavestne(še)ga in učinkovite(jše)ga “borca” in človeka kot je bil pred tem. Učenec, ki ne upošteva ali nima časa, da spozna in sprejme te starodavne koncepte (budo) uma, ki naj bi bili sestavni del vsake prave budo vadbe oz. treninga, bo verjetno imel občutek pomanjkanja in nezadovoljstva glede svojega treninga in osvojenega budo znanja, ne glede na čas, ki ga je preživel v doju.

Shoshin (初 心)
Začetniški um / zavest

shosinShoshin predstavlja zavest oz. duh začetnika. Vadbenik se vedno popolnoma zaveda dogajanja na treningu, je vedno pozoren in pripravljen, ko prvič vidi in spoznava budo tehniko oz njeno izvajanje. Shoshin zavest je bistvenega pomena za kontinuirano učenje. “Ne pričakuj, da te bom naučil. Moraš si »ukrasti« tehniko in znanje”. Vadbenik mora biti aktiven na vsakem treningu, spremljati tehnike s Shoshin zavestjo, da si prisvoji prikazano (budo) znanje / tehnike.

Zanshin (残 心)
(Dolgo)trajen um / zavest

zabshinZanshin je stanje dolgotrajne zavesti oz. duha. To se pogosto opisuje kot stanje kontinuirane pozornosti in sledenja z umom. Pravi zanshin je stanje pozornosti in koncentracije pred, med in po izvedbi tehnike, kjer se ohrani mentalna povezava z napadalcem. Zanshin je stanje uma, ki nam omogoča, da ostanemo duhovno povezani, ne samo z enim napadalcem, temveč z več napadalci in celo celotnim kontekstom prostora, časa in samega dogodka.

Mushin (无心)
Brez uma / zavesti

mushin“Brez uma, um brez ega. Um kot zrcalo, ki odseva in ne sodi / obsoja. “Prvotni naziv je bil ” mushin no shin ” kar pomeni “um brez uma”. To je stanje uma brez strahu, jeze ali tesnobe. Mushin včasih opišemo z besedno zvezo “Mizu ne Kokoro”, kar pomeni “um kot voda”. Stavek je metafora, ki opisuje ribnik, ki na mirni gladini jasno odraža vso svojo okolico, katerih podobe pa se zakrijejo, ko v vodo pade majhen kamenček.

Fudoshin (不 动心)
Nepremičen um / zavest

fudoshinNeomajen duh in nepremičen um je stanje fudoshin zavesti. Pogum in stabilnost prikazana tako psihično kot  fizično. Namesto rigidnosti in neprilagodljivosti, fudoshin opisuje stanje zavesti budoke, ki ga ni mogoče zlahka vzburiti z notranjimi mislimi ali zunanjimi silami. Sposoben je sprejemati močne napade in istočasno ohraniti mirnost in ravnotežje. Takšna zavest sprejema na rahel in miren način ter kot zrcalo odbije agresijo nazaj k viru (napadalcu).

Senshin (先 心)
Prečiščen duh; razsvetljeni odnos

senshinSenshin je duh, ki presega prva štiri stanja uma oz. zavesti. To je duh, ki ščiti in usklajuje vesolje. Senshin je duh sočutja, ki sprejema in služi vsemu človeštvu in katerega funkcija je sprava razdorov v svetu. Senshin dojema vso življenje in vse živo sveto.