Nanbudo za otroke

Otroci s pomočjo raznolikih dinamičnih vaj in iger med drugim izboljšujejo moč, hitrost, ravnotežje, koordinacijo rok in nog, splošno telesno agilnost in prostorsko orientacijo. Spoznavajo pravila obnašanja v doju, način komunikacije s trenerjem in z ostalimi otroci. Usmerja se jih v pozitivno razmišljanje, samodisciplino, neagresivnost, empatijo ter vztrajnost. Kot posamezniki in del ekipe spoznavajo učinek vloženega truda in zbranosti na uspešnost izvedene vaje, občutek zadovoljstva ob uspešni izvedbi in željo in zavedanjem, da so z redno vadbo in disciplino še boljši, hitrejši, močnejši,…

Z rednimi treningi se otrok nauči pravilnega, nebolečega načina padcev, najrazličnejših samoobrambnih in borilnih tehnik ter pridobiva druge znanj in informacij (imena tehnik, ki jih izvaja, japonska poimenovanja delov telesa, ipd.). Z redno vadbo izboljša znanje in pridobiva šolske pasove, ki pozitivno vplivajo na motivacijo, vztrajnost ter razumevanje po potrebnem vložku truda za dosego željenega cilja. Pri vadbi in komunikaciji s trenerji in ostalimi otroci izboljšuje verbalno in neverbalno komunikacijo, socializacijo, empatijo ter gradi športna poznanstva in prijateljstva.

Raznolik Nanbudo trening otroku, v času njegovega odraščanja, ponuja edinstveno in celovito športno razvojno aktivnost. S pomočjo izboljšanja moči, koordinacije, motorike in kontrole telesa, dviga samozavesti, vzpodb in pohval s strani trenerjev, ipd., otrok razvija najpomembnejše – pozitivno samopodobo in vstrajnega duha.

Nanbudo za odrasle

Samoobrambne in borilne tehnike

Zaradi ergonomske zasnove Nanbudo tehnik se telo vadbenika, ne glede na starost ali športno pripravljenost, razvija in krepi na neškodljiv način za sklepe, ligamente, hrbtenična vretenca in celotno telo, kar je velikokrat kritika oz rezultat dolgoletne redne vadbe drugih borilnih veščin in športov. Nanbudo tehnike so zasnovane, da upoštevajo in “izrabljajo” motoriko, ergonomijo in gibalno skladnost telesa. Zaradi tega lahko Nanbudo vadi vsakdo, intenzivnost vadbe pa lahko prilagodi svojim željam, potrebam in telesnim zmožnostim.

Nanbudo omogoča vadbeniku/vadbenici najcelovitejšo športno samoobrambno vadbo za boljše zdravje, počutjem, večjo odločnost, pogum, samodisciplino, umirjenost, pozitiven pristop, ipd.; brez neželjenih poškodb in podplutb, ki so posledica prejetih, nekotroliranih udarcev na treningih borilne veščine. Spozna tudi tehnike Bo/Bokken Nanbuda, tehnik s tradicionalnim budo orožjem, dolgo leseno palico in lesenim mečem.

Sprostitvene in avtoterapevtske vaje

Pri usihanju ali zastoju pretoka Ki energije po meridianu (energijskem kanalu) določenega notranjega organa (želodec, srce, pljuča, ledvice, ipd.) se pojavijo problemi, ki nas na to opozarjajo: glavoboli, nezbranost, nespečnost, oteženo dihanje, bolečine v različnih predelih telesa ter drugo.

Obsežen segment avtoterapevtskih dihalnih tehnik in vaj (kleče, sede, stoje in v gibanju) nam omogoča, da se s pravilno izvedbo stimulativnih tehnik omogočamo prost pretok Ki energije po meridianih, kar zagotavlja optimalnejše delovanja notranjih organov in telesa ter posledično boljše zdravje in počutje.

Tehnike meditacije in vizualizacije

Ponavljanje specifičnih tehnik aktivne meditacije in vizualizacije nam omogoča, da obudimo “speče” umske in karakterne lastnosti oz. dvignemo zavest na višji nivo. Z redno vadbo in ponavljanjem tehnik in vaj spoznavamo in nadgrajujemo te lastnosti, kar nam koristi pri kvalitetnejšem in učinkovitejšem treningu, bolj celoviti izkušnji izvajanja budoho in kidoho tehnik (borilnih in dihalnih tehnik), ter v prilagajanju in pozitivnem soočanju z raznolikimi aktivnostmi in stresi vsakdanjega življenja.

“Nanbudo abolishes in essence all forms of extrovert strength. However, it permits the acquisition of inner strength which is confirmed by a positive attitude in our daily lives. Nature speaks to us: let us address her, and especially imitate her.”  Yoshinao Nanbu

5 stopenj zavesti (budo)

post2 Shoshin (初 心) – Začetniški um / zavest

Shoshin predstavlja zavest oz. duh začetnika. Vadbenik se vedno popolnoma zaveda dogajanja na treningu, je vedno pozoren in pripravljen, ko prvič vidi in spoznava budo tehniko oz njeno izvajanje. Shoshin zavest je bistvenega pomena za kontinuirano učenje. “Ne pričakuj, da te bom naučil. Moraš si »ukrasti« tehniko in znanje”. Vadbenik mora biti aktiven na vsakem treningu, spremljati tehnike s Shoshin zavestjo, da si prisvoji prikazano (budo) znanje / tehnike.

post2Zanshin (残 心) – (Dolgo)trajen um / zavest

Zanshin je stanje dolgotrajne zavesti oz. duha. To se pogosto opisuje kot stanje kontinuirane pozornosti in sledenja z umom. Pravi zanshin je stanje pozornosti in koncentracije pred, med in po izvedbi tehnike, kjer se ohrani mentalna povezava z napadalcem. Zanshin je stanje uma, ki nam omogoča, da ostanemo duhovno povezani, ne samo z enim napadalcem, temveč z več napadalci in celo celotnim kontekstom prostora, časa in samega dogodka.

post2Mushin (无心) – Brez uma / zavesti

“Brez uma, um brez ega. Um kot zrcalo, ki odseva in ne sodi / obsoja”. Prvotni naziv je bil ” mushin no shin ” kar pomeni “um brez uma”. To je stanje uma brez strahu, jeze ali tesnobe. Mushin včasih opišemo z besedno zvezo “Mizu ne Kokoro”, kar pomeni “um kot voda”. Stavek je metafora, ki opisuje ribnik, ki na mirni gladini jasno odraža vso svojo okolico, katerih podobe pa se zakrijejo, ko v vodo pade majhen kamenček.

post2Fudoshin (不 动心) – Nepremičen um / zavest

Neomajen duh in nepremičen um je stanje fudoshin zavesti. Pogum in stabilnost prikazana tako psihično kot fizično. Namesto rigidnosti in neprilagodljivosti, fudoshin opisuje stanje zavesti budoke, ki ga ni mogoče zlahka vzburiti z notranjimi mislimi ali zunanjimi silami. Sposoben je sprejemati močne napade in istočasno ohraniti mirnost in ravnotežje. Takšna zavest sprejema na rahel in miren način ter kot zrcalo odbije agresijo nazaj k viru (napadalcu).

post2Senshin (先 心) – Prečiščen duh; razsvetljeni odnos

Senshin je duh, ki presega prva štiri stanja uma oz. zavesti. To je duh, ki ščiti in usklajuje vesolje. Senshin je duh sočutja, ki sprejema in služi vsemu človeštvu in katerega funkcija je sprava razdorov v svetu. Senshin dojema vso življenje in vse živo sveto.

E-vpisnica

  IME IN PRIIMEK*

  STAROST (LETO ROJSTVA)*

  MOBILNA ŠT.*

  E-POŠTA*

  VADBENA SKUPINA*

  IME IN PRIIMEK OTROKA*

  STAROST OTROKA (LETO ROJSTVA)*

  Z uporabo kontaktnega obrazca se strinjam, da spletna stran hrani in ureja moje poslane podatke za medsebojno komunikacijo. Podatkov ne posredujemo tretjim osebam.
  Potrjujem Politiko zasebnosti

  vpiši rezultat

  Se vidimo v doju..